Πρώτη φορά μετεωρίτης από τον Ερμή;

Στις φωτό φαίνεται ένας μετεωρίτης που δεν μοιάζει με κανένα από όσους έχουν βρεθεί και μελετηθεί έως σήμερα. Βρέθηκε στο Μαρόκο πέρυσι και είναι ένα σύμπλεγμα από μικρές πέτρες, που φαίνεται να αντιστοιχούν σχεδόν τέλεια από γεωχημικής άποψης, προς την επιφάνεια του κοντινότερου στον Ήλιο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος.

Οι σχετικές αναλύσεις έδειξαν ότι η προέλευσή του είναι τουλάχιστον στατιστικά πιθανό να είναι από τις περιοχές του εσωτερικού του ηλιακού συστήματος - ακόμα και από τον Ερμή. Οι λεπτομερείς έλεγχοι των δεδομένων του Messenger (δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τον Ερμή), έδειξαν να προέρχεται από τον εσώτατο πλανήτη. Προηγούμενα ευρήματα (που ονομάζονται και angrites aubrites) δεν μοιάζουν αρκετά προς τη μοναδική σύνθεση αυτού του δείγματος. Οι αναλύσεις του Messenger για την επιφάνεια του Ερμή δείχνουν σκούρα πυριγενή πετρώματα εμπλουτισμένα σε μαγνήσιο, αλλά σχεδόν χωρίς σίδηρο. Έτσι επιτέλους φαίνεται να έχουμε κάτι από τον Ερμή.

Τον περασμένο Απρίλιο, συλλέχθηκαν από ειδικό 35 μικρά θραύσματα μετεωριτών που είχαν βρεθεί λίγους μήνες νωρίτερα στην έρημο του Μαρόκου. Ήταν όλα τμήματα από μια πτώση ενός ενιαίου "βράχου", βάρους περίπου 354 g. Αμέσως ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να δει ότι ήταν κάτι το ασυνήθιστο: είχε μια υαλώδη κρούστα (φλοιό) καψίματος που δημιουργείται με την θέρμανση από την τριβή με την ατμόσφαιρα της Γης, κατά τη διάρκεια της πτώσης που του έδωσε ένα πρασινωπό χρώμα. (η πρασινωπή και υαλώδης κρούστα σύντηξης είναι γνωστή από λίγους σεληνιακούς μετεωρίτες).

Η ανάλυση έδειξε ότι στο εσωτερικό υπάρχουν κρύσταλλοι υποδεικνύοντας ότι το μάγμα από το οποίο στερεοποιήθηκε είχε ψυχθεί βραδέως. Το εκπληκτικό πράσινο-σμαραγδένιο χρώμα προέρχεται από ένα πυριτικό ορυκτό που ονομάζεται διοψίδιος και είναι εμποτισμένος με χρώμιο. Η ομάδα ανάλυσης του μετεωρίτη, βρήκε επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο στην κατηγορία των πυριτικών ορυκτών, αλλά το σημαντικότερο είναι αυτό που δεν βρήκε: δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένα ίχνος σιδήρου.

Ο επικεφαλής της ομάδας θα παρουσιάσει τα ευρήματα για το αντικείμενο NWA 7325 (όπως είναι η κωδική του ονομασία), σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης, υποσχόμενος να κρατήσει τον ενθουσιασμό του υπό έλεγχο, μιας και όπως είπε "επαληθεύτηκαν οι μετρήσεις του Messenger, αλλά χρειαζόμαστε ένα διαστημικό σκάφος που θα φέρει επιπλέον δείγματα για να δούμε όλη την αλήθεια του για το έδαφος του Ερμή".

Υπάρχουν όμως και μελετητές των φασμάτων του Ερμή από το Messenger, που προειδοποιούν πως η επιφάνεια του πλανήτη φαίνεται να είναι πλούσια στο πυριτικό ορυκτό ενσταντίτη (enstatite), το οποίο δεν είναι προφανώς NWA 7325 και επιπλέον δεν έπρεπε να περιέχει τόσο ασβέστιο. Οι αποκλίσεις αυτές όμως φαίνεται να εξηγούνται ότι ο μετεωρίτης θα μπορούσε να προέρχεται από ένα βράχο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και μια ισχυρή σύγκρουση στο παρελθόν να τον έστειλε μακριά στο διαπλανητικό χώρο. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με αυτά τα αλλόκοτα πρασινωπά βράχια. Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθορίσουν πόσο καιρό πριν απέκτησε κρυσταλλική δομή και για πόσο καιρό περιπλανήθηκε στο διαπλανητικό χώρο και εκτέθηκε στις κοσμικές ακτίνες προτού φθάσει στη Γη. Ένας τρόπος θα ήταν να δούμε αν το NWA 7325 έχει επηρεαστεί από μαγνητισμό, μιας και ο Ερμής έχει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που θα έχει αποτυπωθεί σε κάθε βράχο. Μια δεύτερη προσέγγιση θα ήταν να δούμε αν αναλογίες του μετεωρίτη σε τρία ισότοπα του μαγνησίου ταιριάζουν με ό, τι έχει καταγράψει το φασματόμετρο ακτίνων γ του Messenger.

Τέλος, οι ερευνητές θα μπορούσαν να λιώσουν μια από τις πέτρες NWA 7325 και στη συνέχεια να ελέγχουν τον τρόπο κρυστάλλωσης καθώς κρυώνει, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, για να δουν πόσο το αποτέλεσμα μιμείται τη σύνθεση της επιφάνειας του Ερμή. (Στην αναζήτηση και διακίνηση - αγορά μετεωριτών, κομμάτια του μοναδικού αυτού ευρήματος θα μπορούσαν να αποφέρουν έως 5.000 δολάρια ανά γραμμάριο.) "Αν αυτή η πέτρα δεν είναι από τον Ερμή, τότε είναι σίγουρο πως έχει έλθει στη Γη από κάποιον άλλο πλανήτη. Αρκεί να αναζητήσουμε από ποιον", αναφέρει ο επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.